Župa sv. Petra apostola - Cernik

ZAŠTITNICI MJESTA:

CERNIK – SV. PETAR APOSTOL- 29. lipnja

Sveti Petar apostolGalilejskog ribara Šimuna, sina Joninog i brata Andrijinog, iz Betsaide, Isus poziva da bude "ribar ljudi". Nakon njegove izjave vjere, Isus mu reče: "Ti si Petar - Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga..." (Mt 16,15-19).

Petar je jednostavan čovjek, ponekad hitar na jeziku, ali s ljudskom slabosti nevjere i zataje, a opet herojske vjere u ljubav i milosrđe Božje. I vjerojatno da je Isus izabrao takvoga čovjeka da bude prvi među dvanestoricom kako bi se očitovalo da Crkva nije ljudskom mudrošću opstala nego Duhom Božjim. Nakon Isusova uzašašća Petar je pronio Isusovu riječ širom Male Azije, a potom odlazi u Rim gdje utemeljuje prvu Crkvu. Za vrijeme Neronovih progona Petar je na traženje kršćana odlučio pobjeći iz Rima, ali na putu je sreo Isusa, kojega je upitao: "Kamo ideš, Gospodine?" A Isus mu odgovara: "U Rim da me opet razapnu!" Petar se vratio u Rim i mučeničkom smrću zasvjedočio svoju ljubav prema svome Učitelju i Gospodinu. Razapet je 67. godine glavom okrenutom prema dolje, jer se smatrao nedostojnim biti raspet kao njegov učitelj Krist.

Rubens - Sveti PetarOltar sv. Petra u cerničkoj crkviRubens - Sveti Petar
Sv. Petar je napisao dvije poslanice u kojima opominje kršćane  i poziva ih na istinski kršćanski život, a posebno da se čuvaju sotone jer "đavao kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždere!"

Petar se štuje kao patron Crkve. Zaštitnik je ribara, brodara, bravara (ključevi), kovača, mesara, graditelja mostova (prema počasnom naslovu "pontifex = graditelj mosta"), urara (pijetao) i radnika u kamenolomima. Zaziva ga se kao pomoćnika u groznici, padavici i časti kao nebeskog vratara.

Oltarna slika u cerničkoj franjevačkoj i župnoj crkvi prikazuje sv. Petra kako prima ključeve od Krista.

O. Kamilo Kolb skladao je pjesmu 1955. godine, u čast sv. Petru "Zaštitniku crkve u Cerniku" na riječi o. Stanka Banića "O, Petre, čvrsta pećino".


BAĆINDOL - SV. MARIJA MAGDALENA- 22. srpnja

Sveta Marija MagdalenaPrije obraćenja bila je poznata gradska grešnica. Njezino obraćenje je zabilježila literatura, ikonografija pa i liturgija. Pažljivo čitanje evanđelja pokazuje da je to točno, da je Magdalena jedna od evanđeoskih žena "koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti" (Lk 8,2) i koje su Isusa slijedile i posluživale. Iz nje je, kaže evanđelist, Isus "izagnao sedam đavola". Magdalena je prisutna na Isusovom križnom putu, kod njegove smrti i ukopa. Ona je i kod praznog groba na uskrsno jutro gdje joj se ukazao Uskrsnuli i naložio joj da to dojavi apostolima (Mk 16, 1-8).

Časti se kao zaštitnica raskajanih grešnica, općenito žena, frizera, češljara (zbog bujne kose), vrtlara (Uskrsnuli joj se Isus ukazao u vrtu).
Crkva izgrađena 1849. godine.

O. Stanko Banić napisao je tri pjesme u čast sv. Marije Magdalene, koje je o. Kamilo Kolb skladao: 1957. godine "Marijo Magdaleno, velika pokornice", 1961. godine "Nebeskog svjetla izvore" i "Nebeskog svjetla Višnjega".


ŠUMETLICA - SV. ANA - 26. srpnja

Sveta AnaSv. Joakim i Ana roditelji su Marije, Isusove majke. Prema tradiciji nisu imali djece, što je u izraelskom narodu bila sramota. Svaka je Izraelka živjela u nadi da će baš ona roditi Mesiju. Joakim i Ana usrdno su molili i u hramu prinosili žrtve da ih Bog obdari porodom. Pod stare dane rodilo im se dijete, Djevica Marija. Već poslije tri godine predali su je, kako su se zavjetovali, na odgoj i službu u hramu.

U pučkoj pobožnosti sv. Ana je simbol materinstva. Tradicija spominje sv. Anu već od 2. stoljeća, a štovanje seže u 6. stoljeće. Godine 550. u Carigradu joj je posvećena crkva, a od 1548. godine njezin spomendan obvezan je za cijelu Crkvu.

Sv. Anu se prikazuje s Marijom u krilu, naručju ili do nogu, kako svojoj kćeri tumači Sveto pismo.

Napose joj se preporučuju žene prije porođaja i nerotkinje. Preporučuju joj se mladenci za sretan brak, štuju je posebice majke i udovice, radnice i kućanice. U pučkoj pobožnosti utorak je dan sv. Ane, pa su s tim danom bile povezane neke pobožnosti (devet utoraka) ovoj svetici.

U nekim europskim krajevima sv. Anu kao zaštitnicu štuju zlatari, krojači, rezbari, mlinari, tkalci.
Svetog Joakima se prikazuje kao sijedog starca sa svitkom ili knjigom u ruci, s dvije golubice na knjizi ili žrtveno janje.


OPATOVAC - SV. ROK - 16. kolovoza

Sveti RokSveti Rok rođen je u Montepellieru, Francuska, oko 1295. godine. Odmalena je želio živjeti za druge, jer su ga roditelji čestito odgajali. Rano je ostao bez roditelja i još kao mladić razdijelio je baštinu siromasima i krenuo u Rim na grob sv. Petra. U to je vrijeme Italijom vladala kuga, te se sv. Rok zaustavio u okuženim mjestima pomažući iznemogle.

Vraćajući se iz Rima, i sam se okužio u Piecenzi, ležao je bespomoćan među bolesnicima, a onda se s mukom sakrio u šumi i nastanio se u špilji. Legenda govori da mu je vodu donosio anđeo, a kruh vjerni pas. Kada je prizdravio, vratio se u rodni grad koji je upravo bio u ratu, a mještani ga nisu prepoznali, optužili su ga da je uhoda i bacili ga u tamnicu, gdje je nakon pet godina umro 16. kolovoza 1327. godine. Legenda kaže da je iza smrti svjetlost obasjala njegovu ćeliju i proslavila sv. Roka. Nakon nekoliko godina Mlečani njegove svete ostatke prenose u Veneciju, gdje mu franjevci grade crkvu u čast.

Sv. Rok bio je franjevački trećoredac.

Zaštitnik je od kužnih bolesti u ljudi i životinja.

U Oglasnoj knjizi župe Cernik 1928. godine kada se najavljuje blagdan sv. Roka, stoji: "Sv. Rok, priznavalac i zaštitnik Hrvatske", a 1943. godine "zaštitnik naše Hrvatske domovine".

Crkva izgrađena 1897. godine.


BANIĆEVAC - MUČENIŠTVO SV. IVANA KRSTITELJA - 29. kolovoza

Mučeništvo sv. Ivana KrstiteljaSveti Ivan Krstitelj je velika ličnost na razmeđu Starog i Novog zavjeta, asketa i propovjednik, prorok. Njegovo ime znači "Bog se smilovao". U Bibliji su imena znakovita pa tako i njegovo. Nosi naslov Krstitelj jer je krstio na rijeci Jordan narod i Isusa u vrijeme svog javnog djelovanja. U trenutku kad se Isus pojavljuje, Ivan će uzviknuti: "Evo Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta" (Iv 1,29). Isus za njega reče: "On je prorok i više od proroka". (Mt 11,9)

Ivan je sin starozavjetnog svećenika Zaharije i majke Elizabete, rođakinje Bogorodičine. Rođen je u starosti svojih roditelja, a njegovo začeće arkanđeo Gabrijel ("snaga Božja") navijestio je njegovom ocu Zahariji, koji je zbog svoje nevjere ostao nijem do Ivanova rođenja. U susretu Marije i Elizabete "zaigralo je dijete (Ivan) u utrobi svoje majke" od radosti susreta s Kristom u Marijinoj utrobi. Ivan se povukao u pustinju gdje živi kao isposnik, a kao propovjednik ima svoje učenike i traži od slušatelja unutarnji preporod, pokajanje i pokoru, a kao znak duševnog preporoda krsti ih vodom u Jordanu. Zato se njegov krst zove "KRST POKORE I OBRAĆENJA".

Prekoravajući Heroda Antipu zbog braka s Herodijadom: "Nije ti dopušteno imati ženu svog brata (Mk 6,18)" bačen je u tamnicu, gdje mu je po želji Herodijade odrubljena glava 29. godine poslije Krista. I tako je kako veli sv. Ambrozije: "Prorok platio plesačicu". Posmrtne ostatke sv. Ivana Krstitelja dao je spaliti car Julijan Apostata.
Crkva od svih svetaca slavi posebnim blagdanom samo rođenje Majke Božje i sv. Ivana Krstitelja. Blagdan Rođenje sv. Ivana Krstitelja je u kalendaru 24. lipnja, a Glavosijek sv. Ivana Krstitelja je 29. kolovoza. Kod nas ovaj blagdan narod naziva "Sv. Ivan Usikovac"

Sv. Ivan Krstitelj zaštitnik je krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara i brusača, utamničenika, osuđenih na smrt, pjevača i glazbenika. U pučkoj pobožnosti - veliki je zaštitnik izvora voda.

Kapela sv. Ivana izgrađena 1934. godine.


GILETINCI - SV. MATEJ APOSTOL - 21. rujna

Sveti Matej apostolSveti Matej napisao je Evanđelje na aramejskom narječju 42. godine, koje je već 55. godine prevedeno na grčki jezik. Evanđelje je uglavnom upravljeno Židovima u jeruzalemskoj zajednici. Srž njegova Evanđelja jest: Isus iz Nazareta je obećani Mesija, Krist.

Bio je carinik, mrzak svom narodu zbog sakupljanja poreza, Židov u službi okupatoru. Propovijedao je Evanđelje u Etiopiji, gdje je umro mučeničkom smrću - spaljen.
Prikazuje ga se s knjigom u ruci, a uz njega je lik anđela. Matej povezuje porijeklo Isusovo s Abrahamom i kraljevskom lozom izraelskog naroda na kojemu su se ispunila sva proroštva Starog zavjeta. Ponekad mu umjetnici dodaju kesu s novcem, mač i dvosjeklu sjekiru (helebardu) od koje je podnio mučeničku smrt.

Kao zaštitnika časte ga financijski i porezni službenici, carinici, bankari, knjigovođe.

Stara crkva bila je izgrađena 1922., dok je nova završena 1971. godine.

O. Kamilo Kolb skladao je 1959. godine na riječi o. Stanka Banića pjesmu u čast sv. Mateju "Gospodin Isus pozva te".


CERNIČKA ŠAGOVINA - SV. LUKA EVANĐELIST - 18. listopada

Sveti Luka evanđelistSv. Luka bio je po zanimanju liječnik, a rodom je iz Antiohije u Siriji. Napisao je Evanđelje i Djela apostolska u kojima opisuje život i rast prve Crkve. Evanđelje piše uglavnom za Grke. Tumači židovske izraze koji poganima nisu poznati. Evanđelje je napisao između 60. - 63. godine. Sv. Luka jedini od evanđelista opisuje događaje iz djetinjstva Isusova, pa tradicija smatra da je o tome razgovaro s Marijom Majkom Isusovom.

Nije poznato gdje se susreo sa sv. Pavlom, no Luka mu je postao stalnim pratiocem na njegovim velikim putovanjima, vjerno bilježeći djela Apostola naroda. Vjeruje se da je nakon Pavlove smrti nastavio sam navještati evanđelje i umro je u dobi od 84 godine, mučeničkom smrću u Beociji - obješen na križ.

Postoji legenda da je bio slikar te da je naslikao nekoliko slika Djevice Marije s Isusom i da je pokazujući slike slušateljima, uspio mnoge obratiti na kršćanstvo.

Simbol mu je vol, vjerojatno stoga što njegovo Evanđelje naglašava Kristovo svećeništvo, a vol je simbol žrtvovanja. Druge su mu oznake: knjiga ili slika Bogorodice koju drži u ruci ili je izrađuje.

Zaštitnik je slikara i liječnika.

Crkva izgrađena 1923. godine.

O. Stanko Banić napisao je riječi a o. Kamilo Kolb je skladao 1958. pjesmu u čast sv. Luki "Kada si spoznao Krista".


PODVRŠKO – SV. ŠIMUN APOSTOL - 28. listopada

Sveti Šimun apostolSv. Šimun, po nadimku Kananejac, vjerojatno je bio potomak naroda koji su živjeli prije doseljenja Izraelaca u Palestinu. Luka ga naziva Revnitelj, vjerojatno je prije nego je postao apostol, bio pripadnik borbene stranke za čistoću Zakona i oslobođenje od Rimljana.

Prema predaji zajedno s Judom Tadejom propovijedao je evanđelje u Edessi, u Perziji i tamošnjem kralju navodno donio Kristovo pismo i sliku.  Kralj je upriličio raspravu između svojih vračeva i njih dvojice. Nakon neuspjeha vračevi su, kaže legenda, pustili na njih zmije, ali su se one okrenule protiv vračeva.  Kralj je apostole dao pogubiti, tako da su sv. Šimuna prepilili, zato ga se slika s pilom, a ponekad i s klupkom zmija.

Šimun je "Zelotes" (Lk 6,15) što znači revnitelj. Zaista je pokazao svoju revnost u navještanju riječi Božje do te mjere da je i svoj život darovao Bogu.

Crkva izgrađena 1925. godine.

Pjesmu u čast sv. Judi Tadeju napisao je o. Stanko Banić, a skladao o. Kamilo Kolb 1956. godine "Pun revnosti svete i žara".


BLAGDANI KOJI SE POSEBNO ČASTE U ŽUPI

Sveti BlažSV. LEONARD - 6. studeni
SV. ANTUN OPAT - 17. siječnja
SV. ANTUN PADOVANSKI - 13. lipnja
SV. ROK - 16. kolovoza - Kapela u Cerniku izgrađena 1906. godine.

SV. BLAŽ - 3. veljače - Blaževo je dan gostiju u Baćindolu.

ŽALOSNA GOSPA - 15. rujna - U Baćindolu se slavi na nedjelju iza blagdana.
NEVINA DJEČICA - MLADENCI
- 28. prosinca - Nekada je glavni god, kada dolaze gosti, bio na Mladence.
SV. VALENTIN - 14. veljače -  Na blagdan sv. Valentina, sv. misa i propovijed.
SVIJEĆNICA - 2. veljače
SV. JURAJ - 23. travnja - U Giletincima je bila misa i blagoslov usjeva
LURDSKA GOSPA - 11. veljače
SV. VINKO - 22. siječnja - Proštenje u Podvrškom.
SV. VID - 15. lipnja - Sveta misa u Podvrškom.

Toogle Right