Papa Franjo

 
Alojzije Stepinac web stranica
Klikni na sliku za web stranicu
 
Franjevci u Cerniku


Blagdan Duhova (Pedesetnica) E-mail

Nedjelja Duhova jedna je od najstarijih kršćanskih svetkovina Crkve. Slavljena je vrlo rano, a o tome dodatno svjedoče dva spomena u Svetom Pismu: u Djelima apostolskim (Dj 20,16) i u Prvoj poslanici sv. Pavla Korinćanima (1Kor 16,8). Nadomješta židovski blagdan Pentekoste, koji se slavio 50 dana nakon Pashe i kojim se slavilo sklapanje Starog Saveza na brdu Sinaj.

Kršćani, katolici, pravoslavni i protestanti, slave Duhove pedeseti dan nakon Uskrsa (u brojanju se uključuju i Uskrs i dan Duhova). To znači da su i Duhovi pomična svetkovina koja se mijenja svake godine i ovisi o danu kada se slavi Uskrs. Ovom svetkovinom završava i uskrsno vrijeme.

Slavi se i kao blagdan "rođenja Crkve" budući da Djela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se "dalo krstiti te su primili Duha Svetoga".

Na nedjelju Duhova, kada je Duh Sveti sašao nad apostole, oni su dobili darove Duha Svetoga. Ti su im darovi pomogli ispuniti njihovu misiju, a to je propovijedati Evanđelje svim narodima. I nama ovi darovi, po sakramentu svete krizme, pomažu da živimo kršćanskim životom, da živimo u Kristu Krist u nama.

Naziv Duhovi u hrvatskom jeziku dolazi iz liturgije. On ne znači mnoštvo duhova, nego je ostatak starog naziva "Duhovi dani". Prije liturgijske reforme blagdan Duhova imao je svoju osminu. Nakon reforme, dani nakon Duhova pripadaju vremenu kroz godinu, a od osam dana, za svetkovanje Duhova ostala je samo nedjelja.

Tekst preuzet s www.katolici.org

 

Uskrsnuće Isusa Krista

Klikni za opširniji tekst
Uskrsna poruka fra Ante Perkovića
Misne nakane
Klikni na sliku za više informacija
Vjeronauk za odrasle, srijedom u 20h
Preporuke: knjige i filmovi

Iz povijesti župe

Novicijat u Cerniku
Facebook stranica Župe Cernik
Facebook stranica Župe Cernik


Najnoviji prilozi

Vjerski portali

Poveznice

Statistika posjeta

1541650
DanasDanas151
JučerJučer258
Ovaj tjedanOvaj tjedan710
Ovaj mjesecOvaj mjesec10760
UkupnoUkupno1541650
Trenutno 4